Trends in de industrie

Als er iets is waar Venturn het afgelopen jaar mee bezig is geweest, en de komende jaren ook zal blijven doen, dan is het innoveren. Om een innovator te zijn moet je up-to-date zijn met de huidige trends en hier ook het voortouw in nemen. Daarom is het belangrijk om te weten welke ontwikkelingen het afgelopen jaar in de industrie hebben plaatsgevonden. Venturn presenteert een aantal interessante trends:

Supply chain visibility

Van het bouwen van schepen tot creëren van cargo routes, de maritieme sector blijft zich altijd ontwikkelen als reactie op opkomende technologische trends. Het begrijpen van deze trends is noodzakelijk om de prestaties van je bedrijf te verbeteren, creëert operationele efficiëntie en vormt de achtergrond voor een succesvolle bedrijfsstrategie op lange termijn.

Een van de dingen waar veel bedrijven mee worstelen is hoe ze meer zichtbaarheid in hun supply chain kunnen brengen. Door globalisering en e-commerce is de complexiteit en onvoorspelbaarheid van de supply chain toegenomen. Dit leidt tot grote uitdagingen, vooral nu de onrust in de internationale handel toeneemt als gevolg van de nieuwe handelsbelemmeringen van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en China. Het creëren van meer zichtbaarheid in je supply chain kan een oplossing bieden en voorkomt dat één misstap de hele keten verstoort.

Om het maximale uit je supply chain te halen, is een goede organisatie noodzakelijk, moet je de juiste personen en middelen op de juiste plaats inzetten, heb je goede communicatie nodig en moet er zichtbaarheid in je supply chain worden gecreëerd. Deze zichtbaarheid voor je klanten of eindgebruikers van je product of dienst zorgt weer dat je de best mogelijke klantervaring kan bieden.

Autonome schepen

Wellicht is het vanwege de nieuwheid en opwinding, maar de mogelijkheid van autonome schepen heeft onze aandacht getrokken en krijgt ook steeds meer aandacht over de hele wereld. Eind 2018 demonstreerden Rolls-Royce en Finferries, een Finse veerbootmaatschappij, hun eerste autonome schip. Nog eerder werd in Noorwegen een autonoom, op groene energie aangedreven schip (Yara Birkeland) aangekondigd.

Om deze trend in stand te houden, moeten eerst enkele belangrijke problemen met betrekking tot wetgeving, veiligheid en cyberbeveiliging worden opgelost. Want wat zou er gebeuren als een autonoom schip botst met een ander schip? Kunnen deze schepen gehackt worden? En zelfs de kosten van het bouwen van een dergelijk autonoom schip zijn een drempel die eerst moet worden overschreden. De Wall Street Journal stelt dat het schip 25 miljoen dollar zal kosten om te bouwen, drie keer zoveel als een ‘gewoon’ containerschip van dezelfde omvang. De operationele kosten kunnen echter met 90% worden verlaagd omdat er geen bemanning of brandstof nodig is.

De Internationale Maritieme Organisatie, die het reizen over zee reguleert, verwacht niet dat de wetgeving voor schepen zonder bemanning vóór 2020 van kracht zal zijn. Maar als we ooit op het punt gaan komen waarbij autonome schepen heel normaal zijn, dan is het nu tijd om deze trend in je bedrijfsstrategie op te nemen!

Drones

Drones zijn niet per se iets nieuws, maar de implementatie van drones in de logistieke en maritieme sector neemt wel toe. Naast het gebruiken van drones om pakketjes te bezorgen, worden drones ook ingezet in magazijnen. Deze met sensoren uitgeruste drones vliegen door de gangpaden van distributiecentra en waarschuwen werknemers voor producten waarvan de voorraad bijna op is en melden het wanneer producten op de verkeerde plek liggen.

Maar er is meer: ​​volgens de Safety and Shipping Review 2018 van Allianz Global kunnen drones mogelijk ook worden gebruikt om veiligheid en risicobeheer te beoordelen aan boord van schepen.

Drones worden in toenemende mate gebruikt door scheepsbemanning om scheepsschade en milieuverontreiniging te beoordelen, cargo op het schip te laden, om piratenactiviteit langs kustlijnen te controleren en inspecties van vrachttanks uit te voeren. Drones zullen ook een steeds grotere rol spelen bij het signaleren en vermijden van gevaren op zee. Dit maakt een snellere, meer geïnformeerde besluitvorming aan boord mogelijk, waardoor de impact van elk incident op zee wordt verminderd.

Doet jouw bedrijf al mee aan een van deze trends?

Cookie-instellingen

Venturn gebruikt verschillende technieken om informatie te verzamelen en op te slaan als u onze websites bezoekt, waaronder cookies.

Privacyverklaring | Sluiten
Instellingen